Tüketim Değerleriniz

canavar264

New member
Herkese merhaba..
Geçen hafta Hatay dan Ankara ya bir yolculuğum oldu.
Gidiş-dönüş değerim 100/6.0 lt oldu.
Nasıl iyi mi?
Ankara da şehir içi de 40-50 km yaptım.
Tam olarak 1305 km yaptım
Hesaplarıma göre yaklaşık 360-370 lira arası yakıtım gitmiş.
Ayrıca yolda 90-125 arası gittim, hatta otoyolda bir de hız cezası kazandım :)
Sizce nasıl bu değerler

Berkan

New member
:) size bi değer veriyim

Hadımköy Gişelerden
Erikli Sahil plajları
Toplam Gidilen Mesafe 300 km. (Otobandan Hadımköy gişeler Edirne havsa'dan Erikli yoluna Yani uzatılmış yol mesafesi bu)

100 Tl'lik mazot aldım arabaya
300 Km'nin %80'ini 180 ve 200 kmh ile gittim sabitleyerek
sahile indiğimde mazot ışığı yandı son 60 km menzil gösterdi :) siz bunun matematiğini nasıl yapıyorsunuz ?
100 lira 4.42 den mazotu aldıgnı varsayarak

22.45 litre mazot eder.

60km menzilin kaldıgında kabaca 2-3 litre etse kalan. yine çok kabaca 20litre ile 300 km dersek = 6.667 litre 0.295 kuruş yakmışşın

androidli cep telefonun varsa "oto yakıt hesaplama" program var indir cok isine yarar. :D

Pro_CeeD_DT

New member
:) o kadar yüksek hızlarda gidip 30 krş yakmasıda bi komik kardeşim şimdi bak :D

peki mazot lu araba için yüksek hızlarda devamlı gitmek ne gibi zararlar verir acaba ?

Berkan

New member
:) o kadar yüksek hızlarda gidip 30 krş yakmasıda bi komik kardeşim şimdi bak :D

peki mazot lu araba için yüksek hızlarda devamlı gitmek ne gibi zararlar verir acaba ?
gayet güzel değer senle aynı güzergahda bahçeşehir gişelerden(bir silivri civarında 5dklık ihtiyac molası dısında,birde 100 e düşüp sigara yakmam dısında) arabaya nefes aldırmadan 7.5lt yakarak 1.40dkda edirneye geldim.iniş cıkıs cok fazla edirne otobanında etkili oldu yakmada baya

en son gişeleri geçtikten sonra 10dklık yolum vardı ondada turboyu devreye sokmadan 1900 devri geçmeden kullanıp, 5dk falan beklemiştim otoparka gelince sogutmak için.

ama uzun saattlerce dip gaz gidemeyecegimiz için en kotu ayagını 1 dkgazdan cekmede frene basılıyor cünkü veya ufak bir mola veriliyor illaki. o acıdan sanmıyorum birşey olucagını

slhyldz

New member
Dik bayırlarda ve yokuş sonlarında arada bir gazdan ayağımı çekip yerine göre boşa atıp turboyu dinlendirdim. ortalama iki saatte bir mola verdim ve mola vermeden 5 dk. kadar önce aracın turbosunu rahatlatmak adına yavaş kullandım. Bu şekilde zaten taş gibi olan turbo ve motorumada kesinlikle zarar geleceğine ihtimal vermiyorum.

Berkan

New member
boşa atmadan devam et bence cünkü bostan vitese sokuncada pistonun yakalamaya calıstıgı devir için bir anda yükseliyor. onun dısında geri kalanı gayet mantıklı

Pro_CeeD_DT

New member
arkadaşlar turbo bizde devamlı devrede değilmi ? ben öyle biliyorum çünkü

birde ben hız kontrol e aldığım zaman mesela dere tepe hiç 179 a inmedi araç 5 kişiydik birde arabada :)

Berkan

New member
arkadaşlar turbo bizde devamlı devrede değilmi ? ben öyle biliyorum çünkü

birde ben hız kontrol e aldığım zaman mesela dere tepe hiç 179 a inmedi araç 5 kişiydik birde arabada :)
belli devirde dolmaya baslar ve 128lik crdi için 1900 devirde tüm tork gücünü verip gittiği yere kadar açık/devrededir

Serkan OĞUZ

New member
Berkanın dediği devirde maksimum güce ulaşır ama turbo her zaman devrede bizim araçlarda.Yani genelde öyle bir söylenti vardır. Hatta geçen gün ustaya sordum ve aynı şeyi söyledi.Turbo her zaman açık ama tam verimli çalışmaz ne zaman gerekli aralığa gelir o zaman tavan yapar gibisinden birşeyler söyledi.

Berkan

New member
1900 devirin altında dolmaya başlayıp 1900'de tam dolup torkun 260 ınıda verir 3500 e kadar.:) 4000 dede 128 hp nin tamamını verip biter.zaten 4000 i gecersenez anlarsınız aracın bos bos devir dondugunu hızlanma isteği kalmıyor çakılıyor oldugu yere:)

berkan1981

New member
An itibariyle konya beysehire varmis durumdayim istanbuldan depoyu fulledim esimin aracinin arac ceed consept plus sw at arac yazilimsiz beysehire vardim 720km yaptim birde depo mazotla arac km kac kurus yakmistir normalmi acaba aracda sofor dahil 5kisi vardi bagaj tikabasa doluydu ve klima acikti

sabır ve zaman herşeyin ilacıdır !!!

rayen

Super Moderator
Yol bilgisayarı kaç gösteriyor?

Serkan OĞUZ

New member
An itibariyle konya beysehire varmis durumdayim istanbuldan depoyu fulledim esimin aracinin arac ceed consept plus sw at arac yazilimsiz beysehire vardim 720km yaptim birde depo mazotla arac km kac kurus yakmistir normalmi acaba aracda sofor dahil 5kisi vardi bagaj tikabasa doluydu ve klima acikti

Berkancım kaç lt aldın yada kaç paraya fulledin onları yazmamışsın. Sw'lerin deposu kaç lt alıyor fikrim yok ama eğer bizimkiler ile aynıysa fena sayılmaz. Neticede araç SW yeteri kadar ağır,klima açık, 5 kişi var araç otomatik, araç için olabilecek tüm negatif unsurlar mevcut:)

berkan1981

New member
Valla hanim 150 tl lik mazot almis bende 100 tl mazot alinca fullendi serkancim

Serkan OĞUZ

New member
Valla hanim 150 tl lik mazot almis bende 100 tl mazot alinca fullendi serkancim

Yenge hanımın aldığı yakıt kullanılmadan birde senin aldığınla birlikte 250 TL mazot almışsın depo büyük demekki:) Sevmediğim hesap şekli ile 250:720=347 kuruş yapar. 347x100km:4.4tl=7,8lt çıkıyor.Senin ekran ortalaman 6,5lt gösteriyor diyorsun.Bence ekran daha doğru çünkü 7,8 lt yakmış olsa 720km gidemezsin ve o ortalama hız için çok yakmış olur.Bir yerde bir hata var ama anlamadım.Benim araç nerdeyse mazot bitecek konumda bugüne dek maksimum 215-220tl'lik mazot aldı sanırım alınan yakıt miktarı ile ilgili yanlış bir hesap olmuş olabilir. Ben 4 kişi klima hep açık eşyalar vs ile maksimum 5.5lt ortalama ile bitirdim hatta bir ara basmasaydım 5.1 lt'ye kadar düştüm.

berkan1981

New member
Ynt: Tüketim Değerleriniz

Yenge hanımın aldığı yakıt kullanılmadan birde senin aldığınla birlikte 250 TL mazot almışsın depo büyük demekki:) Sevmediğim hesap şekli ile 250:720=347 kuruş yapar. 347x100km:4.4tl=7,8lt çıkıyor.Senin ekran ortalaman 6,5lt gösteriyor diyorsun.Bence ekran daha doğru çünkü 7,8 lt yakmış olsa 720km gö demezsin ve o ortalama hız için çok yakmış olur.Bir yerde bir hata var ama anlamadım.Ben 4 kişi klima hep açık eşyalar vs ile maksimum 5.5lt ortalama ile bitirdim hatta bir ara basmasaydım 5.1 lt'ye kadar düştüm.
Serkancim senin arac yazilimli hanimin arac stock bundan kaynaklaniyor olabilirmi ?

Serkan OĞUZ

New member
Cevap: Ynt: Tüketim Değerleriniz

Serkancim senin arac yazilimli hanimin arac stock bundan kaynaklaniyor olabilirmi ?

Eğer ki koşullar hemen hemen aynı ise ve benim yaptığım hesap ile 7.8lt çıkıyorsa üstüne bende 5.5lt diyorsam yazılım bu kadar fark ettirmez bence.Verdiğin bilgiler yaptığın km ile sonuç 7.8lt çıkıyor bence ekran ortalaman daha yakın bir ihtimal. Ayrıca şu anda depoda yakıt kaldı mı yoksa dibine kadar bitti mi.Senin koşulların ile 6.5lt benim koşullarım ilede 5.5lt çok normal sonuçlar.Neticede biraz daha hızlı gitmişsin, aracın biraz daha ağırlık yüklü ve sw olması 1 lt gibi bir fark çok rahat çıkarır bence.Yoksa uzun yolda sabit sürat ile sw olmuş hatchback olmuş çok aman aman farketmez.Bence aradaki 1 lt aracın biraz ağır olmasi ve bende yazılım olması.Ekran doğrudur bence ama tavsiyem bir defaya mahsus yakıtı görene kadar depoyu doldur tüm ekranı sıfırla 100km sonra tekrar görene kadar doldur aldığın lt ile ekrandakini karşılaştır. Hem ekranı kontrol etmiş olursun hemde yaktığın ortalama yakıtı net olarak hesaplamış olursun.