Turbo

macblind

New member
Selamlar saygılar.

Forumu araştırdım ancak turbo ile ilgili bir konu bulamadım. Bazı konularda tek tek mesajlar var ama ayrı bir konu yok.

Sanırım kimsede bendeki sorun yok. Güzel birşey bu aslında :(

Neyse, aracım 2008 ceed crdi A/T. son 40.000 km dir motordan "viiiiii, viiiiiii" diye gazla doğru orantılı bir ses geliyordu. Bu turbodan gelir normaldir deniyordu. Ancak ses hafif hafif artıyor gibi. Hafifi arttığı içinde farketmek zorlaşıor haliyle. Çoğu usta turbo bitmiş hayırlı olsun diyordu bende tabi tabi diyip geçiyordum. En sonunda bir pompacıya (gülmeyin burada turbocu yok ona yakın bu var :D ) gittim. Ses balansı diye birşeyden bahsetti. Bunda ses balansı bozulmuş böyle bin boşver dedi. NEtte araştırma yaptım. Bir ton bilgi buldum ve bu ses tabiki normal değil ama bu şekilde binersem bazı yorumlara göre ömrü kısalır bazı yorumlara göre de birşey olmazmış. Velhasıl turbo balans makinesi ile tekrar balans yapabiliyorlarmış turbo pervanelerine. ancak yaptırsam mı yaptırmasam mı bilemedim. ancak Turbo revizyonu veya ses balansı yaptırmayın!!! konusunu okuyunca bu fikir çok mantıklı gelmiyor artık. Yeni turbo taktırmakta hiçbir sıkıntı yokken (ses hariç tabi) (ayrıca maşallah) çok mantıklı gelmiyor (ancak bazı yorumlarda okuduğum gibi turbo pallerinin yerinden çıkası sonucu motara parça kaçması olabilir ve motor kucaklanabilir tehlikesi içimi ürpertmiyor değil....).

Ayrıca turbosundan bu tarz ses gelen varsa önce hortumları kontrol ettirsin. Yırtık oluğunda da benzer ses çıkabiliyormuş..

Turbo konusunda hakkında bilgisi olan, tanıdığı bildiği ustası ya da turbo satıcısı olan varsa paylaşırse sevinirim.

Teşekkür ederim.

TURBO'dan GeLen ıslık sesi

MULTİJET ALBEA TURBOYA YAĞ KAÇMIŞ VE ISLIK SESİ GELİYOR

mto

New member
Merhaba;
Bu forumda daha önceleri turbo ile şikayetlerimi çok dile getirdim.
Başımadan gelenleri şu şekilde sıralayayım.
2010 ceed motion aracımı sıfır aldım. Arabayı aldıktan kısa bir süre sonra bu ıslık sesi gelmeye başladı.İlk zamanlar ses azdı. Ama araba 7500 km civarıan gelince ses fazlalaşmaya başladı. ilk servise gittiğimde bu şikayetimi belirttim. Bana bilgisayara bağladıklarını sorun olmadığını söylediler. Test sürüşünde seside duyuramadım kendilerine.
Daha sonra 15000 bakımında yine aynı şikayeti dile getirdim. Velhasıl yine aynı cevap. "Bilgisayarda sorunlu bişey yok."
225000 bakımını başka sertvise götürdüm. Orada bir tanıdık sayesinde sesi duyurmaya çalıştım ama nafile yine başaramadım. Gelen sesin normal olduğunu tekrarlayıp duruyorlardı.
Kia genel merkezi arayıp şikayet ettim. Haliyle hemen dönüş yapıp aracı getirmemi uzun bir test sürüşüne servis müdürü ile çıkacağım söylendi. Test sürüşünde nihayet sesi servis müdürüne duyurmayı başardım. İçinden bazı parçaları değiştireceklerini söylediler.
Parçalar değiştikten sonra yine değişen hiç bir şey olmamıştı. Bunu söylemeye gittiğimde servis müdürü orada yokta. Servise bakan kişi bu ses normal diyince o zaman servisten başka araba getir onada bakalım bu ses varmı dedim.
İçeriden başka bir araçla teste çıktık.O sesi duyamamışlardı. Bu sefer ki sığınma talepleri bu araç 10000 de sizin araç 20000 geçmiş. oldu. Bende 7500 km bile bu sesin olduğunu kendilerine söylesemde ikna edemedim.
Neyse o servisin sahibine ulaşınca turbonun arızalı olduğunun, değişmesi gerektiğini söylediler.Yeni nesil bir turbu taktılar. İlk başlarda çok çok az ses vardı. Servis müdürüne bunu sorduğumda turbonun alışmasında sonra bu sesin kesileceği söylendi.
Turboyu takalı yaklaşık 9000 km oldu ve ses yavaş yavaş fazlalaşmaya başladı. Artık be uğğraşmaktan bıktım. Onun söylemiyorum bile servise getirdiğimde.
Şimdi bazı arkadaşlar turbonun bir miktar ses yapmasının normal olduğunu söylüyorlar. eğer öyleyse turbolu özelllikle de ceed lerin hiç biri ses yapmaması lazım.
Biri yapıyorsa biri yapmıyorsa bazılarında sorun var demektir.
Yada bazı arkadaşlar turbonun düzgün kullanılmadığından bozulduğunu söylüyorlar. İddia aediyorum benim kadar turbo için uyulması gereken ilkere uyan yoktur.Bu aracı aldığım 1. km den bugüne kadar aracı çalıştırıp beklemeden hareket ettiğim 1 elin parmaklarını geçmez.Stop edereken de kısa mesafe yapmışsam bile mutlaka beklerim. Belkide bu yüzden bu kadar fazla yakıt yakıyorum. Yada uzun yola gitti isem çok devirli kullanıyorsa aracı boşa alır 1 dakikaya yakın turboyu dinlendiririm.
Bir diğer husus bunu bildiğimden değil gözlem ve tahminlerime dayanarak söylüyorum. Yanlış olmasıda yüksek ihtimal.
Şöyleki benim kaputu açıp gördüğüm diğer marka araçlarda turbolar genellikle ön tarafa daha yakın bir yere monte edilmiş. Bizmkilerde ise direk sürücünün ön tarafına. Diğer araçlardaki turbolar küçük sesler çıkarsa bile motor sesi bunu kamüfle edebilir diye düşünüyorum. Bizimkilerde ise direk sürücüye sesi veriyor.
Velhasıl bazen turboyu değiştirmekte sorunu çözmüyor.
Saygılar.

Emre Akçay

New member
Bende de böyle bir sorun olmuştu. Revizyona girdi yapıldı bakalım şimdilik sorun yok.

macblind

New member
Ben dediğim gibi henüz revizyon düşünmüyorum. Kaldı ki turbodan bu sesin gelmesinin bir çok sebebi olabilirmiş. Yağlama basıncı düşük olabilir, kullanıcı dikkat etmiyor olabilir, egsoz sistemi sıkıntılı olabilir, gibi... Turbonun sökülüp yağ basıncının ölçülmesi ve egsoz sisteminin kontrolü gerekli. Yoksa revizyon yapsan yeni turbo taksan aynı ses tekrar oluşur deniyor. Ben sesle yaşamaya alışmayı seçiyorum :D . Bir çok ustaya dinlettim %90 ses balansıdır bu şekilde kullanılabilir dedi. Ayrıca TR distribütörünü aradım garrett (Kia_ceed_GT1544V_740611_turbo) için 880 TL +kdv fiyat verdiler. revizyon riskine girmeye gerek yok, o da zaten en az 400-500 eder.

Burada (kdz.ereğli) bir ceed daha var o da turbo değişmiş. Sanırım bu bizim araçlarda sık karşılaşılan bir sıkıntı.

saygılar...